2010. március 6., szombat

Hoi an

Szoval folytatom a tegnap esti gondolatmenetet,amit nem tudtam befejezni.
A fiatalokat nem erdekli,h kapitalizmusban vagy epp cucializmusban elnek a lenyeg,h minel jobban!!

A 3 haboru ( erre meg kesobb visszaterek) utan 80-ban ezerrel beindult az allamositas,nem lehetett magantulajdon.Folytak az uldoztetesek,
a deli ertelmiseget,katonatiszteket,vezetoket,stb jo szoc. szokas szerint "atnevelo" taborokba zartak evekre.
Ismeros??? :) Tobb millio ember szokott kulfoldre.Becslesek szerint 2 millioan probalkoztak a tengeren pici hajoikkal akiknek 1/3 resze sosem ert az igeret foldjere!!!! Sok sok csalad veszett gyerekestol a tengerbe!!!
A 80-as evek kozepere az inflacio 800-900 %-os volt!
Aztan a szoc.taborban es foleg Moszkvaban is mas szelek kezdtek fujni...........beindult a peresztrojka!
Ok is rogton belattak,h csak ez menti meg a rendszert es az orszagot. Az allami nagyvallalatok a mai napig megmaradtak,de az embereknek engedelyeztek a foldtulajdont es a szabad vallalkozast. Igy mindenki ugy boldogul ahogy tud. Ok pedig nagyon szorgos emberek! Itt a csalad osszetarto ereje sokkal erosebb mint nalunk ill Europaban. Sorban alakultak a csaladi vallalkozasok. Legyen az barmilyen uzlet--etterem,hotel,bolt,piac,mezogazdasag,stb-- a tobbgeneracios csalad apraja nagyja nagy lelkesedessel azt csinalja es gyarapitja a csaladi vagyont! Az allam pedig beken hagyja oket, nem ugy mint nalunk!!!!!
Itt mikor meseltem az APEH-rol csak neztek ram nagy kerek szemekkel,h milyen vilagbol jottem en!! :):)
Itt az allam orul,ha boldogulnak az allampolgarai,--es nem visszaakarja oket rangatni a szarba--hisz akkor epul az orszag! A bicikliket mindenki hondakra cserelte,a regi ocska hazak helyen ujak epultek, a maga portaja korul mindenki tisztasagot,rendet tart,mindenfele internet, minden hazban tv,stb.
Mivel ilyen nagyaranyu a fiatalsag aranya es nagyot nyitottak a vilagra igy Vietnam oriasi fejlodes elott all!!

Sok hasonlosagot velek felfedezni az itteni komunista vilag haldoklasa es a mienk kozott. Ugyan az megy itt is csak 20 ev kesessel. Jokat mosolygok a dolgokon.......... Pl; rendort mint irtam meg nem lattam igazoltatni,viszont ejszaka mar tobbszor is akik csak a nagy teherautokat allitottak meg!!! Persze osszeraktam a kepet. Mint nalunk a nyolcvanas evekben a sofor dolgozik a nagyautoval a cegnel ejjel meg csinal egy-ket maszek fuvart sajat szakallara! Ismeros??? :) Annyi a kulombseg,h azt mondta a helyi kis baratom,h ha megbukik itt meg be is csukjak! Bar a hetvenes evekben meg nalunk is az volt, kesobb enyhult a buntetes!!! :)

Most atmotorozok Da Nangba,ha idoben megjovok.......irok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése