2011. február 17., csütörtök

AYUTTHAYA 5.nap

Kanchanaburibol turista buszok mennek naponta Ayutthayaba, a regi fovarosba.
Ezek 400 bathert visznek, de persze Brigi kinezett egy olcso helyi buszt -sporolas cimszo alatt.:)
Eloszor Shupanburiba utaztunk, kemeny 45 bathert ( 1 sor 60 bath !!!! ),majd onnan atszallas utan egy haboru elotti rocsoval 60 bathert meg is erkeztunk Ayutthayaba!
Itt nem erdemes tuk-tukba szallni, mert par perces  setaval a rogton "turistas" utcaba erunk. 350-ert talaltunk is egy kellemes guest houset.
A tortenelmi belvarost 3 folyo ( a Chaophraya, a Passak es a Lopburi River ) oleli korbe, igy gyakorlatilag egy szigeten vagyunk. Itt celszeru biciklit berelni ( 40 bath ), mert 10-15 km-en belul talalhato a Historical Park latvanyossagainak 90 szazaleka! Rengeteg wat,stupa,chedi,Buddha-szobor,stb. A nagy resze romos allapotban,de sokat ugyesen es szepen restauraltak.
Ayutthayat 1350-ben U-Thong kiralyuk alapitotta es 33 generacion keresztul az orszag fovarosakent a vilag egyik leggazdagabb varosa volt. Fenykoraban a lakok szama meghaladta az 1 milliot !!! Az akkori Parizsnal es Londonnal nagyobb volt !!! A burmaiak -megirigyelve gazdagsagukat - 1767-ben betortek az orszagba, kifosztottak es elpusztitottak a varost !!!
Az irigyseg mar akkor is nagy ur volt !!!!! :)
Brigi szokasa szerint koran lefekudt, en pedig megindultam felderiteni a varos ejszakai eletet.
Sajnos nagyon gyenge volt a felhozatal :), igy csak egy kiados sorozes lett belole! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése