2011. március 7., hétfő

CHIANG MAI 16. -- 28. nap

Ezt az idoszakot a varosban es kornyeken csavarogva toltottem, ezert nem reszletezem. Inkabb megprobalok nehany informacioval szolgalni a videkrol.

A varost meg 1296-ban alapitottak es ez volt akkoriban a hires Lanna Kiralysag kozpontja. Kulturalis orokseg tekinteteben szinte egyedulallo. Tobb mint 300 buddhista wat, chedi ill szenthely talalhato a varosban es kornyeken. A cityt varfallal es vizesarokkal vedtek, amely nagyresze meg ma is meg van. Persze a Burmaiak oket is megtamadtak egy csomoszor. Leromboltak majd ujja epitettek, ment az allando csete - pate !!!!
Mivel Chiang Mai kozel 700 kilometerre eszakra fekszik Bangkoktol es hegyek olelik korbe, igy a klimaja nagyon kellemes! Allandoan 28 - 30 fok van. Ha felmegyunk turazni a hegyekbe 22 fok ala akkor sem sullyed a homero higanyszala. Az esos evszak majustol szeptemberig tart.
A varosban rengeteg szalloda, guesthouse varja a turistat , ki -ki valogathat kedve es penztarcaja szerint. 150-200 bath-tol indulnak az arak es persze a Meridianban 5000-ert is alhatsz!!! :)))))) En visszamentem a regi jol bevalt kedves hotelembe ( VIPA HOUSE ) es mivel az oregasszony meg jol emlekezett ram 2 evvel ezelottrol, igy lealkudtam egy 800 bath-os szobat 500-ra ami ezert a szinvonalert nagyon baratsagos ar. ( Kabel TV, minibar, legkondi, napi takaritas, free internet, orzott parkolo a motoromnak, laundre szolgalat, stb ) Es az sem hatrany, h az ejszakai elet kozpontjaban fekszik.............:)))))) ......mivel en is ugyis csak akkor terek nyugovora ha mar zarnak a barok.
A motor 150- be kerul naponta es 1 tank benzin 100 bath amivel kb 120 km-t tudok menni.
Mivel ez a hely eszak kozpontja, itt letaborozva konnyeden becsavaroghatunk minden latnivalot a burmai ill laoszi hatarig. Pl; naponta indulnak turista buszok a Golden Triangle-ba is!  Akinek nincs kedve motorozni, olcson berelhet maganak tuk-tukot vagy barmilyen jarmuvet soforrel egyutt. Nepes tarsasagoknak nagyon megeri.
Az ejszakai elet nagyon vidam es szines. Kulonbozo szinvonalu elo zenes szorakozohelyek csalogatjak a turistakat. A legtobb helyen nagy LCD-ken vagy kivetitokon egyfolytaban mennek az elo focimeccsek Europa legjobb bajnoksagaibol, hetfotol meg az ismetlesek es gol osszefoglalok!!!
A kedvenc baromban az uri kozonsegnek persze kotelezo mindig azt nezni, amelyik meccsre eppen fogadtam, mert a taviranyitot  en kezelem !!!! :)))))))
Az emberek nagyon kedvesek, aranyosak segitokeszek es mindig mosolyognak!!!! Igy van ez a varostol tavol is, csak minel jobban felmegyunk a hegyekbe, annal kevesbe beszelik az angolt!!!! :)  Eddig mindig mindenhol megertettem magam, mert a mosoly es mutogatas nemzetkozi !!!!!!! :))))))))
Az eteleik nagyon finomak, izletesek es rendkivul egeszsegesek !!! Erdemes mindent kiprobalni az inyenceknek! Termeszetesen a fuszer sosem hianyozhat beloluk, ha vki nem ker akkor jobb elore szolni. Sokkal egeszsegesebbnek es jobb eroben erzem magam miota teljesen ataltam a thai konyhara!!! A kedvencem a Tom Yam Seafood Soup, amibe sok fajta zoldseg es hagyma melle mindenfele tengeri herkentyu kerul es jo csiposen, fott  rizzsel bosegesen talaljak!
Egyszeruen imadom !!!!!!!! :))))))))
Italok kozul barmit megkapsz amit megkivansz! Napkozben a meleg miatt inkabb soroznek az emberek, de a barokban a legfinomabb whiskyktol a francia pezsgoig barmi kaphato......
A sorosuvegek itt  o,66 l - esek, amire -- mikor hazaerek -- interpellaciot  fogok benyujtani az orszaggyulesbe,h nalunk is terjunk at ra, mert sokkal jobb izut lehet belole egyhuzasra inni, mint a mi pici uvegeinkbol!!! :)))).......es az sem hatrany, h nem 4,5 - os, hanem 6,4 - es alkohol tartalmuak a soreik !!! Aranyos emberek!!! :)
Aki idejon ne hagyja ki a hires thai masszazst!!! Tenyleg nagyon jol csinaljak!
Aki " oldalkocsi " nelkul erkezik, -mint jomagam is - annak erdemes inkabb ejszakara olyan lanyt valasztani ( ha mar ugysem alszunk egyedul :) ) aki mestere a szakmanak, igy egy notol mindent megkaphat egyszerre !!! Termeszetesen masnap erdemes masikat is kiprobalni, h megtudjuk valyon jol valasztottunk-e  elsore ?????????? A teli szamat vagy nevjegykartyajat
ugyis mindegyik az asztalon hagyja reggel, igy kesobb konnyeden visszatapsolhatjuk a legjobb muvesznoket!!!!! :)))

Tegnap akartam egyet bungy jumpyng-olni , de nem jott ossze. 20 km-re a varostol hirdet egy helyet a prospektusuk, de szerintem nagyon gyenge. Es dragaaaaaa !!!!
A kepeken az latszik, h egy jungelben egy to folott ugralnak le az emberkek jo nagy magassagbol. Na ez eloben ugy festett, h volt egy kis picsa 10 m-es mesterseges to es egy kb; 25-30 meteres vasszerkezetrol lehet leugrani 1500 bathert!!!! Mondtam a gyereknek ne szorakozzon velem, ilyen magassagbol kotel nelkul, ingyen szoktam ugralni Adrian a sziklakrol, nem 1500- ert !!!!
Meg szerencse, h nem messze ettol a helytol van a Tiger Kingdom. Ha mar arra jartam megneztem es nagyon nagyon elveztem!!! Ez sokkal jobb hely, mint Kanchanaburiban a tigris templom, mert itt 420 bath- ert bemehetsz kozejuk a kertjukbe, a medencejukhoz ahol teljesen szabadon kotetlenul setalnak, jatszanak, birkoznak. Barmelyiket megsimogathatod - persze csak normalisan, lassan, ovatosan - es 15-20 percet veluk lehetsz egy gondozojuk kisereteben. Qva jo volt !!!!!!!!!!
Este meg megnezek egy original thai estet, ahol a vacsora alatt gyonyoru tancoslanyok regi hagyomanyos thai tancokkal szorakoztatjak a nagyerdemut, aztan holnap reggel fajo szivvel itt hagyom a varost es atrepulok Phuketre.
Bar meg egy nagy feladat var ram, vissza kell adnom a 20 napja berelt motorom. Ez csak azert baj, mert 2 hete estem egy qva nagyot vele. Az en sebeim mar kezdenek begyogyulni
( mar szepen bevarrasodtak ), csak a motor "sebei" nem akarnak es nagyon latvanyosak !!! Kivancsi leszek mit lep majd a tulaj.......:)))))))))






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése