2011. március 23., szerda

PHUKET 38.- 44. nap

Gyonyoru, vidam, boldog napjaimat elem Phuketten! :) Igazan elvezem a hely szepseget, adottsagait es persze a lanyait....:)
A labam szepen javul, mar a legmagasabb barszekre is egyedul feltudok maszni!!! :) Es elengedett kezzel ulok rajta !!! :) A legtobb helyen mar a nevemen szolitanak mikor kihozzak a soromet........szoval kezdek torzsvendeg lenni.
Phuket eleg draga hely Thailand tobbi reszehez kepest. de itt is a legtobb penzt a szallas es a csajok viszik el, ami szerencsere nekem minimalis koltseg mivel meg mindig Lindaval vagyok. ( na jo......neha ot is el kell vinni vacsizni meg discoba :) ) Egyebkent a szobak 500-tol 2000-ig vannak........es kb hasonlo az ara egy lanynak is hozza reggelig............minoseg es alku kerdese csupan.  Persze neha en is megkivanok mast, de ilyenkor kiberlek egy ismerostol egy szobat es hajnalban otthon Lindanal eljatszom a berugatott turistat. :)
Erdemes itt kartyafuggetlen telit hasznalni, mert veszel 60 bath-ert egy kartyat ,bhol toltheted es kva olcson beszelsz a helyi ribikkel ( vagy egymas kozt)..... 1 bath / perc! :) Bankszamlat is erdemes nyitni, mert 300 bath, 0 fee  es teljes biztonsag....es 1 km-en belul mhol ATM talalhato a szigeten!!!
Nem kell nagy mennyisegu kp-val szaladgalni az ejszakaban ( nem sok helyen van szef a hotelekben es az is draga) es biztos , ha 3 csajjal mesz haza nem lopnak meg!! :) En egy ora alatt lerendeztem mindkettot. ( egyetlen hatranya, h azota allandoan hivogat a kiscsaj :) )
A szigeten 33 kissebb-nagyobb beach talalhato, igy legjobb ha motort berelsz, mert igy eleg mobil vagy ahoz, h mindenhova eljussal es kivalaszd a kedvenceidet. Ha vki a penztarcajara is figyelni akar, erdemes a meno strandoktol 5-10 kilometerre letaborozni, ahol az ellatas szinvonala epp oly kivalo csak harmad reszebe kerul minden !!!! Nekem Chalong Bay a kozpont, innen 15-20 perc alatt kenyelmesen elerem a 3 legmenobb strandot a Kata , Karon es Patong beachet. Mellettuk persze sok kicsi is van amiket en szemelyszerint sokkal jobban szeretek!! Egesz mas a feelingjuk! Mig a nagy beachek mar elveszitettek eredetiseguket ezek a kicsik megoriztek. Sajnos
Phukettet is par eve kezdik megszallni az oroszok, akiknek eddig Pattaya volt az elsoszamu kozpont. Persze veluk egyutt jon a maffiajuk is. Sorba nyilnak az orosz barok, discok, szorakozohelyek. Patongon napkozben mar ritka az angol szo, szinte csak oket hallod! Az ejszakaban meg foleg!!! A patongi ejszakaban a csillagos egig felvertek az arakat!!! Patong gyakorlatilag olyan lett mint Pattaya kicsiben. Millio kurva, lehuzos barok, pingponglabdas puncishow-k, taxis maffia, stb. A meno barokban a tancoslanyok a pulton idonkent telitomik pingponglabdaval a nunijukat , majd bepucsitva kilovoldozik oket kulonbozo celpontokra vagy egy-egy jokedvu vendegre.....:) a legjobbak 6-7 is kepesek magukba tarazni egyszerre!!!! :) vagy belecsusszan ugy egy sorosuvegbe , h csak a talpa van ki belole, majd korbevigyorog a seggevel !! :) Szoval neha kicsit mar gusztustalan, de en csak joizut nevetek rajtuk.
Ezert szeretem a hangulatos helyi strandjaikat ahova csak a farangok es a helyiek jarnak. ( farangnak bennunket hivnak, akik hosszabb idott toltenek it). Az idiota orosznak ezeket nincs ideje felfedezni. Itt meg minden beautiful es az arak is a beka segge alatt, mert a helyiek penztarcajahoz szabjak!!! Egyik kedvencem a Nai Harn Beache, amely a  sziget nyugati felenek aljan talalhato, vagy nem messze tole a Yanui Beache.
Ha mar erre jartok feltetlen erdemes megnezni a Promthep Cape-t, ahonnan csodalatos kilatas nyilik az Andaman Sea-re. Ettol a helytol nem messze talaljatok a Rawai Bay-t , amelyet nem szabad kihagyni. A legjobb keso delutan, estefele erkezni ide, mert a deli reszen talatok egy gipsy village-t ahol estenkent a helyi halaszok kipakoljak a frissen fogott aruikat. Szemben veluk van 3 etterem, ahol 100 bath/ kiloert rogton meg is sutik neked olyen stilusban, izesitessel, szosszal amilyennel csak kered es almodod!!!! Oriasi lakomakat lehet csapni, ha szeretitek a tenger gyumolcseit es tobben vagytok!!! Ha 10 evig tanulnam akkor sem tudnam ilyen finomra elkesziteni, ahogy OK! Csak, h erzekeltessem az arakat ; 120 - ert vettem 1 kg kalamarit !!!! 50-ert a halak kilojat !!!
Megismerkedtem itt elo magyarokkal akik aztan tenyleg az elet surujebe vezettek! :) Aranyosak, segitokeszek, nagyon jo fejek es egy jo havernak bmit eltudnak intezni.............
Altaluk igy mar nem csak turistakent hanem kicsit belurol is lathatom ezt a vilagot.
Hogy elnek, hol vannak a hatarok a farangoknak, hol vannak az ellenorzopontok, miket kell betartani, mi az ami nem erdekli a rendoroket , h lehet legolcsobban magas szinvonalon elni, ki a megveheto, kit kell hivni ha vmilyen bajban vagy, mi a meno uzlet, stb..............

Megmutattak a helyi discokat, ahova csak az itt elok jarnak. Ezek a legjobb vadaszteruletek..............:)))))))))....a bulik 70-80 %-a csaj, akik imadjak a fehereket es rogton rajuk repulnek ha belepnek. Szoval inkabb szelektalnod kell a sok jo csaj kozul , nem keresgelni!!!!  :)
A legtobb penz nelkul is elmegy veled ,( na jooooo , azert elotte par whiskyt nem art egyutt meginni :) ) csak vegre egy nagy farku feher fickoval dughasson!!
Rawai Bay-tol nem messze van pl  a LAGUNA sorbar, amely magyar tulajdonban van-- bar szegeny Peternek volt tegnap egy motorbalesete es mivel a masik fel sulyosan serult igy raszalltak a hatosagok --
ahol minden nap ejjel 2-kor indul a buli reggelig es millio helyi picsa riszalja neked a segget, h ot valaszd ma ejszakara.A parton van egy FREEDOM nevu hely ahol 2 meteres LCD-n nezheted egyfolytaban az aktualis focimeccseket es 5-6 gyonyoru picsa kozott seggreszegre ihatod magad...........:) ....es ha reggel meg birod bmelyiket elviheted !!! :)
A kikoto fele vezeto utca gyakorlatilag vegig barokbol all , ahol hajnal 3-ig mhol duborog a zene - egymast tulharsogva -  es sok-sok gyonyoruseg kinalja bajait! Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaat ilyen nehez haborus korulmenyek kozott bizony nem konnyu husegesnek maradni!!!!! :) Meg nekem is meginognak a messzefoldon hires fedhetetlen erkolcseim............!!!! :)))) Meg szerencse, h masnap mindig egy hideg sor kortyolgatasa mellett megbocsajtok magamnak........ha veletlenul idegen punciba tevedek..... :)
Jaaaaaaaaa , par napja a Kata Beachen ( 15 km Chalongtol !!!!!! ) egy sorbarban hajnalban egy helyi szepseg szajaban felejtettem hosszabb idore a nyelvemet, masnap Linda mar tudta!!!!! mikor kivel !!! Szinte hihetetlen! Kicsi ez a sziget......:) Azt mondta butterfly vagyok, de igy szeret. :))))))))))))))

Phi-Phi szigetet ill szigeteit feltetlen latni kell az idelatogatoknak!!!! Most tenyleg elmondhato az a kozhely, h Isten joledveben elhintett nehany gyongyot es az egyik epp ide pottyant!! :) Egyszeruen fantasztikusan gyonyoru termeszeti alkotas!!!! Kb 40-45 km-re van Phukettol es tobbfele modon is meg lehet latogatni.
Phuket town kikotojebol naponta 3-4 hajo indul a szigetre, amik 600 bathert atvisznek. Itt 500-tol indulva talalsz szallast...........de a sziget korbehajozasat meg neked kell megszervezned!!! Ha tovabb akarsz menni Krabira akkor ez az egyszerubb es olcsobb, de ha visszajossz az ujjabb 400 bath! Jobb ha egy speed boathot valasztasz ( hosszas alku utan 1400-ert ), mert ez gyakorlatilag mindent , megmutat a szigetekbol - kulonos jelentoseget forditva a frekventaltabb helyekre, mint pl a Maya Beach. ahol a sziget cimu filmet forgattak Di Caprioval. Itt keselte meg a capat a kiskocsog, --ha lattatok a filmet. Nagyon sok csodalatos oble , feherhomokos tengerpartja van ahol egy igazi elmeny uszonyt es buvarszemuveget huzni es megcsodalni a vizalatti vilagot is!!!!!
Buvarkodas! ---------Tudjatok, h imadom ezt a vilagot, de itt eddig megsem merultem. Ennek tobb oka van es inkabb reszletezem mielott elriasztanek bkit is egy felejthetetlen elmenytol.
Szoval mint mhol a vilagon, igy itt is van magyar buvarbazis. Igy a legjobbaktol elsokezbol kapom az    infokat! A sziget korul es 100 km-es korzetben,  tobb szaz apro sziget van , sok-sok szep merulohellyel amiket erdemes megnezni,,,,,,,,,,de,,,,,,,,,, most jon a de ...........csak azoknak akik meg nem jartak korbe a vilag legszebb merulohelyeit. Nekem a Blue Hole, Thislegorn, St-Johns, Maldiv, Cuba, Dominika, Mexiko utan mar semmi elmenyt sem nyujtana..........es foleg,h imadok melyre ( 60-70-re ) jarni -- es itt 20-30 meteres melysegek vannak A sekely melyseg miatt az ar-apaly rendesen felkavarja a vizet, igy a latotavolsag is szar............foleg egy Red Sea utan!!! :)
2,   az ar!!! Mivel itt megtehetik -- es a hulye buzi turista meg is fizeti-- nagyon elszalltak az arakkal !!! 140-150 $-t kernek egy napert 3 merulessel!!!! Tavaly Vietnamban ugyanez 20 $ volt  es reggelente jottek ebreszteni kedveskedve a szallodamba es vittek ki a kikotobe!!
Van egy francia csoport, ok kivisznek tavolabb es mivel technikai buvarok ( heliummal keverik az oxigent ), levisznek 100 meterre is! Csak............ es itt is jon a csak ! :)..........Hiaba vagyok Dive Maester, ragaszkodnak egy kikepzeshez ami 3 nap es 10 ezer bath. Mivel tudom ez otthon is kva draga, igy ezen meg gondolkodom............jaaaaaaaaaaaaa es persze adnak rola hivatakos PADI minositest, ami meg jol johet a vilag tobbi pontjan!!!!
3.  hogy pont Sulawesire keszulok ahol hivatalosan is a vilag legszebb, legtisztabb, legcapasabb vizeibe merulhetek harmad-negyed aron!!!!

Innen 200 km-re eszakra van a Similan szigetcsoport, ahol mar vannak igazi melysegek es igy a viz is sokkal tisztabb, de az idevezeto turakat arany aron merik!!!! Biztos gyonyoru, de nekem nem er annyit...........majd Indoneziaban potolom ezeket az elmenyeket!!!! Viszont ha vkinek van ideje es foleg penze........ne hagyja ki!


Kerestem sok helyen a 2004-es cunami nyomait, de nem sok helyen talaltam. Allitolag a hatosagok eltavolitottak minden emlektablat, h ne zaklassa fel az ideerkezo uj turistakat!!!! Sok kissebb strandon ( pl Yanui ) azert meghagytak oket. Foleg aki az elvesztett szerelmenek hagyott szivbemarkolo uzenetet a sziklaba vesve!!!!!!! Pont ezeket a nyugati beacheket verte telibe a 6-8 meteres hullam!!! Es elotte ejjel vmi oriasi unnep volt ,ahol mki tokreszegre itta magat hajnalig............erre 9-kor jott a cunami !!!!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése